LA FIGUERA 2018

Obres realitzades per Jordi Rodríguez-Amat

L’artista, en aquest cas concret el pintor, camina, la mirada sempre atenta. Tot allò que veu és analitzat amb els ulls i tot seguit transformat mentalment en formes plàstiques.

La figuera és un arbre eminentment mediterrani. Feia dies que Rodríguez-Amat, passant per un indret, veia una figuera. La figuera és, a més, un arbre ancestral, primitiu, amb una bellesa extraordinària. Un bon dia l’artista va sentir la necessitat de transformar aquella imatge en formes plàstiques. No ha estat el color, sinó l’essència formal de l’arbre el que ha impressionat l’esperit de l’artista.

Per a realitzar les obres ha estat necessari una anàlisi de la forma i tot seguit una simplificació i estilització alhora.

A la ment del pintor hi va haver-hi la idea de fer una sèrie de 9 obres dins del mateix esperit. Hi ha dues raons per les quals Rodríguez-Amat ha decidit a priori aquest número:

a) La primera és que el patronat de la Fundació Rodríguez-Amat està format per 9 patrons i l’artista cada any fa un present als patrons i va pensar en fer unes obres expressament per aquesta raó.

b) La segona i casualment, el 9 posseeix tots els altres números simples i és el número sagrat que condensa l’esperit i la matèria. El 9 conté el 3 que és el número de la trilogia dels grans déus. Conté, a més, la trilogia del passat, present i futur i el principi, mitjà i fi. En el cristianisme hi trobem la Santíssima Trinitat: pare, fill i esperit sant.

Basat en tots aquests arguments, el pintor va captar 9 imatges de la figuera fent un recorregut de 360º.

El procés de treball ha estat el següent: un cop la imatge de l’arbre, des de cadascun dels punts de vista, ha estat formada a la ment del pintor, Rodríguez-Amat ha traduït amb carbonet i traços ràpids, a fi de mantenir l’espontaneïtat de la forma, les línies generals de l’arbre. Tot seguit, amb llapis gras negre, ha anat treballant molt acuradament les diferents línies que conformen les formes de l’arbre, cercant en tot moment l’essència i l’esperit de la figuera.

Aquestes obres foren creades al llarg del mes de març i principis d'abril del 2018.

Jordi Rodríguez-Amat

 

Totes les obres ha estat realitzades amb el format 56 cm x 76 cm.

 

La Figuera La Figuera
 

 

 

 

 

La Figuera La Figuera
 

 

 

 

 

La Figuera La Figuera

 

 

 

 

 

 
La Figuera  La Figuera

 

 

 

 
La Figuera

 

A pàgina principal. Premeu aquí: www.rodriguez-amat.cat