Teresa Rebull

Cantautora - Pintora

La música que podeu sentir, ha estat enregistrada en el Palau de la Música Catalana.

Teresa Rebull canta una composició pròpia sobre un text de Joan Salvat-Papasseit (Perquè has vingut).

Cliqueu sobre aquest enllaç:

Per què has vingut Perquè has vingut

 

Teresa Rebull

Teresa Rebull cantant: Perquè has vingut,

en el Palau de la Música catalana el 6 de juliol del 2006

PERQUÈ HAS VINGUT

 

Perquè has vingut han florit els lilàs

I han dit llur joia

Envejosa

A les roses:

Mireu la noia que us guanya a l'esclat,

Bella i pubilla, i és bruna de rostre.

 

De tant que és jove enamora el seu pas

Qui no la sap quan la veu s'enamora.

 

Perquè has vingut ara torno a estimar:

Diré el teu nom

i el cantarà l'alosa.

Joan Salvat-Papasseit

 

 

Teresa Rebull i Jordi Rodríguez-Amat

Teresa Rebull i Jordi Rodríguez-Amat

en el taller de la Teresa a Banyuls de la Marenda

Un bon dia, ja fa uns quants anys, truquen a la meva porta. Fou així com vaig conèixer la Teresa: Teresa Rebull.

Des d’aleshores, un cop o dos l’any, m’endinso camí d’Espolla cap el Port de Banyuls.

Allí al cim, sento l’alè de les tropes d’Annibal dirigint-se cap a Roma i el patiment de tots aquells i aquelles que allunyant-se del dictador, a principis del 39 creuaren aquest i altres indrets camí de l’exili. La Teresa Rebull fou una d’aquesta persones. Molts i molts anys d’exili però no han tingut la capacitat d’esvair el seu catalanisme i la seva força en pro de les llibertats i contra les injustícies.

Al cim del Port de Banyuls, em sento un ésser privilegiat de poder contemplar tota la vall on, finalment, a prop de Banyuls, retrobo, en un indret amagadet, les formes femenines que el gran Maillol va saber plasmar en fang, bronze i marbre per a delitar-nos ulls i esperit.

Finalment, ja a Banyuls de la Marenda, després de contemplar el mar profundament blau, inicio el carrer, anomenat pels francesos, rue de Saint Pierre i, just abans d’arribar a l’indret on resideix l’apreciada Teresa Rebull, entro a la floristeria. Tot just a l’entrar, sento una veu femenina que, desprès de reconèixer-me, diu: “ voilà, une belle fleur pour Térèse”.

Ja davant la casa on viu la Teresa, empenyo la porta de baix i pujant un petit nombre d’esglaons obro la porta del pis, gairebé mai tancada en clau.

Qui és?

Som nosaltres Teresa.

Una explosió de joia emplena tot l’espai i fortes abraçades ens uneixen cos i ànima.

Jordi Rodríguez-Amat

 

 

 

Nascuda a Sabadell el 1919 i filla d'una llegendària parella anarcosindicalista, Teresa Rebull es converteix de ben jove en una destacada militant del POUM (Partit Obrer d'Unificació Marxista) i participa en les lluites obreres de Catalunya.

Durant la guerra treballa d'infermera i és detinguda. Amb tan sols vint anys s'exilia al Roselló, on participa en la resistència contra l'ocupació nazi. Amant de la bohèmia, viu intensament l'eufòria "gauchiste" parisenca i la seva eclosió artística i cultural; i entra en contacte amb escriptors com Camus o Sartre, el troskista Jean Malaquais i els cantants George Brassens i Juliette Greco.

A partir de l'any 1968 es converteix en una de les precursores del moviment de la Nova Cançò catalana, de la qual es serà una figura molt important a la zona de la Catalunya Nord, on resideix -concretament a Banyuls de la Marenda- des de l'any 1971. L'any 1978 és guardonada per l'Acadèmia Francesa i rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Ha musicat poemes de Joan Salvat-Papasseit, Josep Sebastià Pons, Maria Mercè Marsal i Josep Gual Lloberes.

 

 

 

 

Tots hem sentit dir, més d'una vegada, a artistes i altres professionals que ells són apolítics, com si fos un mèrit: com si la asèpsia política permetés millorar l'exercici de la creació artística i la possibilitat d'arribar a un públic més ampli.

A Catalunya, en canvi, i potser en una proporció superior a la d'altres països, han sovintejat les persones que, excel·lint en el món cultural, musical o literari, han mantingut i mantenen sempre un clar compromís polític amb el seu poble.

En aquest sentit Teresa Rebull n'és un clar exemple. Tot i que quan era jove va viure la Guerra civil espanyola i els anys difícils de la postguerra, no va abandonar mai la seva militància política i la va saber simultanejar amb la creativitat musical en el terreny de la cançó d'autor; va participar en el moviment de la Nova Cancçó de finals dels anys seixanta i va posar música a textos de poetes catalans.

Jordi Porta, President d'Òmnium Cultural

 

 

 

 

Banyuls de la Marenda

Banyuls de la Marenda / Aquarel·la i tinta sobre paper / 45 cm x 55 cm / 2005

 

 

Banyuls de la Marenda

Banyuls de la Marenda / Acrílic sobre paper / 45 cm x 55 cm / 2005

 

 

Galeria Virtual de Creadors de la Fundació Rodríguez-Amat

www.rodriguez-amat.cat