1967 / La Vida / Jordi Rodríguez-Amat

Oli sobre tauler de fusta / 220 cm x 342 cm

 

English

 

Espa˝ol

 

Franšais

 

Deutsch

Després de llargues estades entre París i Munic, el 1967 em vaig instal·lar durant tres mesos novament a Barcelona. En un àtic que em servia d’habitatge i de taller alhora situat en el barri d’Horta decideixo de fer un gran treball que resumís els meus coneixements. Es tracta d’un tríptic de 220 cm x 342 cm en el qual vaig representar La Vida.

En totes les cultures, els colors i les imatges tenen un simbolisme i jo vaig utilitzar els simbolismes que vaig creure adients per a representar el concepte de vida. El blanc, el negre i el roig són els colors de les figures aquí representades. En el centre de la composició hi trobem una figura femenina de color roig lluitant amb una forma que representa un fal·lus. El roig, tots ho sabem, a la nostra cultura occidental és passió, amor, sexe, origen de la vida. Per sota d’aquesta figura hi ha representada una diana reforçant el simbolisme de la mateixa figura.

A l’esquerra del quadre una figura masculina de color blanc. El blanc és la puresa, el naixement. A fi de trencar amb aquesta figura i el seu simbolisme trobem una forma negra que sense representar d’una manera realista, conforma la imatge d’un corb. Es tractava en certa manera de generar un dilema entre aquestes dues imatges.

A la dreta del quadre una figura masculina de color negre. A la nostra cultura el negre és la mort, la destrucció de la vida. I combinant-se amb aquesta figura, sense voler representar de manera realista, una forma d’olivera. L’olivera és un element de la cultura mediterrània.

Hi ha en aquesta obra, sobretot, la composició. Vaig construir una composició clàssica amb les tres figures, centrant, evidentment, la roja en el mateix centre del quadre.

Si fem una anàlisi de la composició veiem que hi ha un ritme. Tot en aquesta obra tendeix a portar l’ull de l’espectador vers el centre geomètric del quadre on es troba l’element principal, la figura femenina amb tots els seus valors eròtics.

Demano a l’espectador de col·locar la seva vista sobre qualsevol part del quadre i seguir el fort ritme de l’obra per anar al centre de la composició.

Un cop hàgiu fet l'anàlisi de l'obra a partir de les meves explicacions, observeu detingudament el quadre a fi de descobrir els valors que us indueixi la vostra lectura personal. Considereu la composició, els colors (calids i freds), el moviment, les línies i les línies direccionals, els contrasts, els colors del fons en funció dels de les figures i tots aquells altres valors plàstics als quals us meni la vostra anàlisi.

Per veure altres obres meves visiteu aquesta web:

www.rodriguez-amat.cat